آخرین خبرها
خانه / غذای سالم / غذای سالم محلی (۳ ) گِوِِده

غذای سالم محلی (۳ ) گِوِِده

20131212351

 

طرز تهیه اَلَک یا گِوِده :
این غذا ی  محلی  مناطق جنوب  فارس است  وبا گویش های مختلف چندین اسم دارد:( اَلَک ) گوده – یا( گِوِدُه ) ( گِوِنه ) .

اما طرز پخت آن فرقی نمی کند. اول بلغور گندم  (گندم نیم کوب که کاملاً نرم نشده باشد) که کمی درشت است را در دیگ کمی تفت می دهند البته بعضی ها هم تفت نمی دهند و با مقدار کمی روغن و نمک و زردچوبه ( بعضی ها از زرده چوبه استفاده نمی کنند )‌و آب می گذارند تابا حرارت کم بپزد . بعداً بلغور گندم که نرم تر است به آن اضافه می کنند که مقدار آن بستگی به تعداد نفرات دارد و با  کفگیر به هم می زنند تا با مواد اولی آمیخته شود و درِ دیگ را محکم می بندند به طوری که بخار آن بیرون نرود . در این مرحله می توان به این غذا زیره و رازیانه یا فلفل سیاه  یا سیاه دانه اضافه کرد. مقدار آن بستگی به ذائقه فرد دارد حتی می توان چیزی هم به آن اضافه نکرد و بعد از گذشت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در قابلمه را بلند کرده و مواد را به هم می زنند و کمی آب به اندازه یک  لیوان و کمی روغن روی آن می ریزند و سر قابلمه را دوباره محکم می بندند . این کار مرتباً تا ۲ الی ۳ ساعت تکرار می کنند که غذا کاملاً پخته شود و مانند برنج دم بکشد و وقتی خوب دم کشید آن وقت آماده است . برای خورش آن هم از خورش ماهی خشک استفاده کرده به این صورت که ماهی خشک را پس از خیس گذاشتن تیغ های آن را بیرون می آورند و با پیاز و سیب زمینی و گوجه فرنگی و تخم مرغ خورش ماهی خشک درست می کنند و همراه آن استفاده می شود که هم اکنون از خورش بادمجان و یا خورش آب گوشت هم استفاده می کنند. این غذا قدیمی می باشد و در این دوره کمتر و به ندرت می پزند. با آنکه غذای مقوی و خوشمزه ای است ناگفته نماند این غذا را به همراه برگ ترب میل می کنند و هم چنین می توان از فلفل دلمه ای و لیموترش تازه و روغن زیتون یا روغن محلی استفاده کرد. این غذا می تواند جایگزین مناسبی برای برنج سفید باشد وبا خورشهای متفاوتی میل شود. اگر بعد از آن چند دانه خرما میل شود بهتر است.

خواص : از آنجا که این غذا از آرد گندم سبوسدار و برخی مواد مفید دیگر تشکیل شده بنا بر این یک غذای کامل و مقوی و انرژی زا  است و تقریباً همه مواد مورد نیاز بدن را تامین می کند  خصوصاً گروه ویتامینهای  B و E   و چون همراه باروغن است این ویتامینها بهتر جذب می شوند .که برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها مفید است از جمله : ریزش مو- ناراحتیهای اعصاب- نازایی و نا باروری- ناراحتیهای پوستی و….

نوشته : زینب فروغی

درباره‌ی طب نبوی

حیدر رحمانپور متولد1345 لیسانس زبان و ادبیات عرب پژوهشگر طب نبوی ، مشاور تغذیه قرآنی دارای گواهینامه طب سنتی وکارور گیاهان دارویی . عضو موسسه تحقیقات حجامت ایران

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد


شش + = 9

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

بالا